Název ŠVP: Kuchař-číšník
Délka studia: | 3-leté denní studium |
Podmínky přijetí: | učební obor je určen pro chlapce a dívky, zdravotní způsobilost potvrzená lékařem |
Způsob ukončení studia: | dosažené vzdělání je střední odborné s výučním listem, studium je zakončeno závěrečnou zkouškou (písemná, praktická a ústní část z odborných předmětů) |
Absolvent učebního oboru Kuchař - číšník je středoškolsky vzdělaný pracovník s všeobecným i odborným vzděláním, které je východiskem pro uplatnění v profesi kuchař - číšník se všemi kompetencemi pro činnosti v provozovnách veřejného stravování na úseku výrobního a odbytového střediska. Absolvent ovládá způsoby přípravy běžných pokrmů české kuchyně, ale i zahraničních kuchyní. Zhotovuje pokrmy studené a teplé kuchyně, připravuje jednoduché moučníky a nápoje, kontroluje kvalitu provedené práce, esteticky je upravuje a umí správně pokrmy uchovávat podle hygienických norem. Absolvent ovládá základní pravidla a techniku jednoduché i složité obsluhy podle prostředí a charakteru provozovny a podle charakteru společenské příležitosti.
Absolvent se uplatní při výkonu povolání ve veřejném i účelovém stravování v pozici zaměstnance a po nezbytné praxi v oboru je připraven i na soukromé podnikání v gastronomii.
Vzdělávací proces se uskutečňuje ve třech rovinách. Ve všeobecně vzdělávací, odborně teoretické a praktické. Vlastní vyučování se v rozvrhu žáků střídá v týdenních cyklech. Týden probíhá teoretické vyučování všeobecných a odborných předmětů - výuka probíhá v učebnách budovy na Tavírně 342, a týden se koná praktické vyučování.
Praktické vyučování probíhá ve smluvních provozovnách v Českém Krumlově a okolí:
Vzdělávací proces je doplněn dobrovolnými kurzy jako jsou například Kurz vyřezávání zeleniny a ovoce, Barmanský kurz.
Název souboru | Formát | Velikost | Přidáno |
---|---|---|---|
Doporučené učebnice od 2021-22 | doc | 59 kB | 10.6.2021 |
Předměty | jpg | 174 kB | 7.2.2023 |