Název ŠVP: Kuchař-číšník
3-leté denní studium
Dosažené vzdělání je střední odborné s výučním listem, studium je zakončeno závěrečnou zkouškou (písemná, praktická a ústní část z odborných předmětů)
Absolvent učebního oboru Kuchař - číšník je středoškolsky vzdělaný pracovník s všeobecným i odborným vzděláním, které je východiskem pro uplatnění v profesi kuchař - číšník se všemi kompetencemi pro činnosti v provozovnách veřejného stravování. Absolvent ovládá způsoby přípravy běžných pokrmů české kuchyně, ale i zahraničních kuchyní. Zhotovuje pokrmy studené a teplé kuchyně, připravuje jednoduché moučníky a nápoje, kontroluje kvalitu provedené práce, esteticky je upravuje a umí správně pokrmy uchovávat podle hygienických norem. Absolvent ovládá základní pravidla a techniku jednoduché i složité obsluhy podle prostředí a charakteru provozovny a podle charakteru společenské příležitosti.
Absolvent se uplatní při výkonu povolání ve veřejném i účelovém stravování v pozici zaměstnance a po nezbytné praxi v oboru je připraven i na soukromé podnikání v gastronomii.
Vzdělávací proces se uskutečňuje ve třech rovinách. Ve všeobecně vzdělávací, odborně teoretické a praktické. Vlastní vyučování se v rozvrhu žáků střídá v týdenních cyklech. Týden probíhá teoretické vyučování všeobecných a odborných předmětů - výuka probíhá v učebnách budovy na Tavírně 342, a týden se koná praktické vyučování. Praktické vyučování probíhá ve smluvních provozovnách v Českém Krumlově a okolí. Tento model platí pro žáky 2. a 3. ročníku. Žáci prvního ročníku mají praktickou výuku (odborný výcvik) v odborné učebně ve škole, a mají zařazeno více hodin odborných předmětů a to tak, aby při nástupu na provozovny již uměli teoretické i praktické základy práce kuchaře a číšníka.
Vzdělávací proces je doplněn kurzy jako jsou například Kurz vyřezávání zeleniny a ovoce, Barmanský kurz, Baristický kurz a další dle nabídky. Žáci se mohou účastnit praxe v zahraničí (ERASMUS).
Název | Formát | Velikost | Vloženo |
---|---|---|---|
Předměty | JPG | 175 kb | 24.3.2025 |